Hypnose og Hypnose-terapi – Hvad er det?

Hypnose kommer af det græske ord ”hypnos”, som betyder søvn. Det er altså ligesom søvnen en helt naturlig tilstand, alligevel er den, meget forskellig fra søvn.

En af de mest brugte definitioner siger, at hypnose er ”en ændret bevidsthedstilstand – ligesom dagdrømme – hvor opmærksomheden er vendt indad med forhøjet modtagelighed for forslag.”

I hypnose-tilstanden er det muligt at forbigå den del af vores sind som fastlåser vores opfattelse af verden og os selv på en bestemt måde. Herved bliver det lettere at modtage og acceptere forslag til at bryde en skadelig eller uhensigtsmæssig vane eller adfærd som fx rygningvægttaboverspisningnervøsitetfobier og lignende. Det er her, hypnose bliver til hypnose-terapi.

Dråbe i vandet - viser hypnose

Hvad kan hypnose bruges til

Følgende er blot nogle af de problemområder hvor hypnose har vist sig at være særdeles effektivt:

Rygning, slankning, fobier, selvværd, nervøsitet, stress, søvnløshed, traumer, depression, stammen, neglebidning, stof- og alkohol-afhængighed, smertereduktion, tandlægeskræk, eksamensangst, hudproblemer, panikangst, generel angst, impotens, frigiditet, allergi, tvangstanker, forbedring af immunsystemet oma.

Det er selvfølgeligt også muligt at forbedre og udvikle de evner du allerede har. Det kunne fx være:

Sportspræstationer, accelereret indlæring, karriere, kommunikation, kreativitet, hukommelse og psykiske evner.

Hypnose kan vise sig at blive den letteste, hurtigste og mest effektive metode til at ændre dit liv på en positiv måde.

Dette er den mindste modstands vej, som helt naturligt vil dukke op når du bruger den vise del af dig selv. Måske har nogle bildt dig ind at du ikke må springe over hvor gærdet er lavest. Men tænk igen. Hvorfor springe over hvor det er højest? Vi går jo heller ikke over åen efter vand, vel?

Du får med hypnose metoder hvor du uden at bruge viljestyrke, og uden anstrengelse kan lave dybtgående forandringer i dig selv og dit liv. Det eneste du behøver er at plante frøet, vande det og lade Universet klare resten.

 

Hav som symbol på det ubevidste

Hvor sætter jeg så ind henne?

Enhver problematisk adfærd, som fx rygning, er vaner, der er blevet lagret i det ubevidste sind og blevet en del af vores selvbillede. Det er derfor, vanen er så svær at bryde, selvom vi ved, at det er usundt.

Når det logiske sind siger, at vanen skal stoppes, bliver det afvist af vores kritiske censor ( det Freud kaldte over-jeg’et, som styrer vores selvbillede og vores værdier) og når aldrig at synke ned i det ubevidste sind.

Det er her, vi kan kan hjælpe. Ved at fokusere opmærksomheden kan den kritiske censors fastlåsthed blødes op, så konstruktive forslag kan modtages næsten direkte af det ubevidste sind. Herved kan en ny mere hensigtsmæssig og positiv adfærd let og ubesværet integreres i dit liv.

Jeg kan hjælpe dig på hypnoseklinikken på Falster.

Hvad er hypnose så ikke?

Hypnose er ikke magi. Der er ingen svingen med tryllestave eller magiske besværgelser. Du skal heller ikke forvente, at du på to sekunder mirakuløst kan blive fri af eksempelvis en dyb depression eller en svær angst.

Mange misforståelser er opstået ved at overvære scene-hypnose, hvor specielt modtagelige blandt publikum bliver udvalgt til at fremvise den adfærd, der forventes af en hypnotiseret person. Det kunne fx være at hoppe rundt og gale som en hane. Selvom det måske kan virke pinligt, er disse situationer dog ikke noget, der strider imod personens værdigrundlag, men derimod kan det legitimere behovet for en fjollet og irrationel adfærd, som i dagligdagen sandsynligvis ikke ville blive påskønnet. Dette har selvfølgelig kun underholdningsværdi og har intet at gøre med hypnose-terapi.

ur i hypnose som symbol

Hvad kan hypnose ikke bruges til

Hypnose bør ikke udenfor det psykiatriske system, eller uden samråd med egen psykiater bruges ved følgende lidelser:

Psykoser, skizofreni, grænsepsykoser, dyb depression og svær angst.

Da visse typer af psykofarmaka som fx. lykkepiller og noget angstdæmpende medicin kan nedsætte effekten af hypnose, vil det være gavnligt (men dog ikke altid tilrådeligt) at være så upåvirket som muligt under selve sessionen. Dette er selvfølgelig en beslutning der skal tages i samråd med egen læge.

Jeg modtager ikke personer der møder op påvirket af narkotika, psykedelika eller alkohol.

 

Misforståelser omkring hypnose

Før du kommer til en hypnose-session vil det være gavnligt at få udryddet nogle almindelige misforståelser:

1) ”Du kan blive hypnotiseret mod din vilje”

Det er ikke muligt da man i hypnose-tilstand vil afvise forslag, der strider imod dine dybfølte moralske værdier. Du er hele tiden bevidst, opmærksom og i fuld kontrol over det, der sker. Hvis en hypnotisør skulle prøve at gennemtvinge noget, der går imod dit værdisystem, vil du lynhurtigt komme ud af hypnosen.

2) ”Du sover eller er ubevidst”

Tværtimod. Tilstanden minder om det at falde i staver eller være helt opslugt af en god bog eller film. Faktisk er du i hypnose mere opmærksom på ellers oversete signaler både fra hypnotisøren og dig selv. Du er derfor hele tiden fuldstændig bevidst.

3) ”Det er kun uintelligente mennesker der kan blive hypnotiseret”

Det er faktisk generelt lettere at hypnotisere intelligente mennesker, da de har nemmere ved at fokuserer opmærksomheden uden at blive distraheret af andre tanker.

4) ”Man kan blive fanget uden at kunne komme ud igen”

Det er umuligt. Det er lige så let at komme ud af hypnose, som det er at holde op med at læse i en bog.

5) ”Man kan blive tvunget til at afsløre hemmeligheder”

Dette er også usandt, da du hele tiden er i fuld kontrol og når som helst kan afvise et forslag. Du kan aldrig blive tvunget til at gøre eller sige noget mod din vilje.

6) ”Hvis du kan høre hvad hypnotisøren siger, er du ikke i hypnose”

Dette er selvfølgelig heller ikke tilfældet. Under hypnosen er du fuldt bevidst og kan både høre og huske det, der bliver sagt. Hvis du til gengæld falder i søvn i hypnosen, hører du ikke det, der bliver sagt, og hypnosen har da heller ikke den tilsigtede effekt. Derfor sørger hypnotisøren også for, at du ikke falder i søvn, så du er i stand til både at høre og reagere.